SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

wchłanianie aminokwasów

  • Tyrozyna jest popularnym suplementem, który stosowany jest w celu poprawy koncentracji, uwagi i czujności. Odpowiada za produkcję ważnych substancji w naszym mózgu, które to odpowiedzialne są m.in. za regulację naszego samopoczucia i nastroju. Dawkowanie Dawkowanie tyrozyny uzależnione jest od celu. W suplementach okołotreningowych występuje w [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3519 Data: 2020-06-28 00:31:43
  • Nabiał - podstawa diety czy zagrożenie dla zdrowia?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Według powszechnej opinii nabiał jest świetnym źródłem wapnia, dostarcza nam sporych ilości białka i ma pod wieloma względami prozdrowotne właściwości. Ze spożyciem nabiału, a zwłaszcza krowiego mleka, wiąże się wiele kontrowersji. Przeciwnicy spożycia nabiału wskazują na problemy z tolerancją zawartych w nich składników, takich jak laktoza czy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 20155 Data: 2017-07-04 09:34:36
  • Witamina C należy do podstawowych witamin niezbędnych człowiekowi. Jest niesamowicie zmitologizowana, za co należy podziękować „szamanom XXI wieku”, autorom książek (np. Jerzy Zięba). Zapytasz, po co pisać o Ziębie czy innych „uzdrowicielach”? Bo wykształcone osoby ciągle pytają mnie o witaminę C, „marihuanę leczącą raka” lub o inne alternatywne [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2689 Data: 2020-03-11 08:02:12
  • Czego brakuje w wegańskiej diecie? Część 6 - Tauryna

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru tauryny, czyli aminokwasu zawierającego w składzie swojej molekuły atom siarki. Tauryna jest szeroko rozpowszechniona w królestwie zwierząt i występuje w stosunkowo wysokich stężeniach we wszystkich tkankach ssaków i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 428 Data: 2023-05-05 12:38:21
  • Napoje poprawiające osiągi

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Ostatnio, gdy moda na zdrowy styl życia i bycie fit wiedzie prym, półki sklepowe przepełniają się dietetycznymi produktami, a w mediach coraz częściej można usłyszeć o nowych wspaniałych produktach, mających poprawić stan naszego zdrowia, osiągi sportowe i ukształtować ładniejszą sylwetkę. Dużą popularność zyskują napoje spożywane okołotreningowo, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5358 Data: 2017-07-21 08:22:13
  • Co się dzieje, kiedy brakuje lizyny?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Lizyna jest niezbędnym składnikiem pokarmowym z grupy aminokwasów. Natomiast niezbędny składnik pokarmowy to taki, ​​bez którego organizm nie jest w stanie się obyć, ale ponieważ samodzielnie go nie wytwarza, musi polegać na jego źródłach pokarmowych. Tak więc lizynę, podobnie jak inne niezbędne składniki pokarmowe, przykładowo witaminy, musimy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 372 Data: 2023-11-27 14:05:49
  • Większość ludzi słyszała o glutenie, choć mało kto wie, iż w jednym z badań najczęściej zaburzenia podobne do zespołu jelita drażliwego (IBS) wywoływały fruktany (węglowodany krótkołańcuchowe pochodzenia roślinnego zawierające łańcuch cząsteczek fruktozy), a nie gluten! Co zapamiętać? Istnieje pewien ściśle określony próg tolerancji fruktozy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2622 Data: 2020-08-15 18:10:25
  • Trening siłowy powoduje celowe uszkodzenia włókien mięśniowych, a białko jest potrzebne, aby stymulować wzrost mięśni i proces ich naprawy. Maksymalna synteza białek mięśniowych jest kluczem do optymalnej adaptacji i regeneracji po ciężkich treningach. Ilość białka niezbędna do osiągnięcia maksymalnej syntezy białek mięśniowych, została dobrze [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 16801 Data: 2020-02-29 12:29:07
  • Leksykon suplementacji: Tauryna

    Artykuł
    Suplementy

    Tauryna w świecie sportu wykorzystywana była głównie jako element uzupełniający kreatynę i jej suplementację podczas cyklu, mając za zadanie usprawniać jej wchłanianie przez organizm. Szybko jednak zorientowano się, że zabieg ten nie jest do końca potrzebny, a jej dodatek nie zwiększa efektywności suplementacji. Jednak jej właściwości z [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2274 Data: 2017-09-13 10:35:00
  • Substytuty mięsa - co warto wiedzieć?

    Artykuł
    Diety i odżywianie

    [...] jest ona najczęstszym składnikiem bezmięsnych burgerów i kotletów. Sama soja jest już kontrowersyjna, ponieważ zawiera substancje antyodżywcze, które mogą blokować wchłanianie minerałów, takich jak wapń i magnez. Fermentacja soi niszczy większość substancji antyodżywczych, dzięki czemu produkty, takie jak tempeh i miso, są jej zdrowszą [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1124 Data: 2021-10-12 08:38:04
  • Jackfruit - owoc jako substytut mięsa

    Artykuł
    Diety i odżywianie

    [...] zawierają związki, które mają antybakteryjne właściwości. Nie należy jednak spożywać nasion w surowej postaci, ponieważ zawierają składniki antyodżywcze, które zmniejszają wchłanianie minerałów. Nasiona zatem upiecz lub ugotuj.  Czy jackfruit ma jakieś wady? Zależy dla kogo. Uważać powinny osoby z cukrzycą. Nie muszą całkowicie unikać tego [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1326 Data: 2021-10-15 09:54:11
  • [...] wartościowe warzywa liściaste to jarmuż, szpinak, boćwina, kapusta włoska. Minusem jest to, że warzywa te zawierają szczawiany, które wiążą się z wapniem, zmniejszając jego wchłanianie. Oczywiście jedzony sporadycznie nie stanowi dla nas problemu, ale jeżeli często spożywasz produkty zawierające szczawian, wówczas warto rozważyć ich ugotowanie, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 691 Data: 2022-06-01 15:24:32
  • [...] aktywnościach. Tradycyjnie w napojach sportowych wykorzystuje się skrobię i / lub glukozę, jednak w preparatach nowszych spotkać można również związki wydłużające wchłanianie i zwiększające dostępność węglowodanów dla organizmu, np. pektyn czy ekstraktu z alg oraz izomaltulozy. Elektrolity w trakcie treningu Poziom nawodnienia tkanek [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2771 Data: 2022-08-25 20:14:27
  • Glutamina jest głównym substratem dla komórek nabłonka jelita cienkiego, odgrywającym ważną rolę w syntezie kwasów nukleinowych. Podawanie glutaminy ma duże znaczenie dla stanu jelit - wspomaga wzrost błony śluzowej, zwłaszcza w przypadku urazów tego narządu. Podsumowanie  Glutamina zapobiega atrofii kosmków jelitowych związanych z wiekiem. Można [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2316 Data: 2020-08-23 14:16:33
  • [...] 150g ryżu i 200g wołowiny to nie zostanie chyba ta glukoza ze snikersa tak szybko wchłonięta jakby to miało miejsce zjedzenia go na ,,pusty" żołądek ... Dodatkowo to wchłanianie pokarmu z tego co wyczytałem następuje dopiero +/- 1,5- 2h od momentu zjedzenia a jeśli przed tym batonikiem był obfity posiłek to to wchłanianie bd jeszcze [...]

    Odpowiedzi: 6 Ilość wyświetleń: 1524 Data: 2013-07-06 18:52:20 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Informacje o składnikach odżywczych w diecie

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    [...] stopniu wchłaniane. Wartość biologiczna białek jest uzależniona od bilansu aminokwasów. Im bardziej bilans ten jest zgodny z własnym bilansem organizmu, tym lepsze jest wchłanianie. Najwyższą wartość biologiczną posiada mieszanina białek jaja i ziemniaka. Najczęściej stosowana jest w postaci hydrolizatu. WARTOŚĆ BIOLOGICZNA BV (ang. [...]

    Odpowiedzi: 6 Ilość wyświetleń: 10717 Data: 2003-12-30 13:03:44 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • DLA KAZDEGO

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    [...] stopniu wchłaniane. Wartość biologiczna białek jest uzależniona od bilansu aminokwasów. Im bardziej bilans ten jest zgodny z własnym bilansem organizmu, tym lepsze jest wchłanianie. Najwyższą wartość biologiczną posiada mieszanina białek jaja i ziemniaka. Najczęściej stosowana jest w postaci hydrolizatu. Białka Wartość biologiczna [...]

    Odpowiedzi: 14 Ilość wyświetleń: 12593 Data: 2003-01-22 17:18:06 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Odżywianie

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    [...] stopniu wchłaniane. Wartość biologiczna białek jest uzależniona od bilansu aminokwasów. Im bardziej bilans ten jest zgodny z własnym bilansem organizmu, tym lepsze jest wchłanianie. Najwyższą wartość biologiczną posiada mieszanina białek jaja i ziemniaka. Najczęściej stosowana jest w postaci hydrolizatu. Białka Wartość biologiczna [...]

    Odpowiedzi: 4 Ilość wyświetleń: 12274 Data: 2006-11-04 22:17:32 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Dieta

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    [...] reputację, gdyż może powodować retencje wody - znienawidzoną przez przygotowujących się do zawodów kulturystów. Ale z drugiej strony sód ułatwia magazynowanie glikogenu i wchłanianie aminokwasów, a także zwiększa wrażliwość mięsni na działanie insuliny. 4) Koniec z aerobikiem. Ćwiczenia aerobowe mają niekorzystny wpływ na budowanie masy. [...]

    Odpowiedzi: 9 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2008-05-22 18:47:32 Szacuny postu: 4,75 (cały temat: 0)
  • Kreatyna - Problem ?! Pytaj !!

    Temat
    Odżywki i suplementy

    [...] wydzielanie insuliny, która "wtłacza" kreatynę do komórek mięśniowych -picie dużych ilości wody -zmniejszenie spożycia tłuszczy, gdyż tłuszcz w pożywieniu utrudnia wchłanianie kreatyny -przyjmowanie odpowiedniej dawki magnezu i lecytyny, które są podstawowym źródłem organicznego fosforu -spożywanie kreatyny na "pusty" żołądek; [...]

    Odpowiedzi: 1700 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2003-09-12 13:24:54 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)